Archie Gemmill – mannen som frälste Skottland…

… trots att de inte lyckades ta sig vidare från gruppspelet i Argentina. Inspiratör till en sexscen i filmen Trainspotting och även till klassisk balett.

Läs mer på Old School Football (Svenska Fans): Ett mål, en skotte, en legend!

Här skojar humorprogrammet Fenix from the Flames med Gemmill. Det inleds med några ordvitsar och vi får uppleva en något stel skådespelarinsats av Archie Gemmill, men inte värre än när Björn Nordqvist spelade Bagarn Olsson i tv-serien om Åshöjden. Sexscen och Trainspotting kommer upp, såväl som det faktum att förbundskaptenen Ally McCLeod petade Graeme Souness i en av VM-matcherna. Big mistake!

Njut av Björn Nordqvist skådespeleri. Förutom skådespelare var han länge Sveriges meste landslagsman genom tiderna och en stabil mittback. Det är chefen i blå overall. Han inleder med: ”Var är Storken?” och skäller sedan ut den store stjärnan Edward Engmark. Berättare är Jorma Engmark. Bagarn leder träning, ger råd till Jorma – nästan filosofiska – om att gräset finns kvar efter match. Åshöjdens BK skrevs av Max Lundgren och handlade om ett lag från en liten by som går nästan hela vägen till allsvenskan ledda av bygdens starke man Blåbärskungen och tränade av Bagarn Olsson. Lysande som böcker och ett måste om man var ung och fotbollsintresserad. Som tv-serie konkurrerade den i de lägre divisionerna med Lackalänga – en serie om en folkhögskola på 80-talet.

Avslutningsvis ett klipp om vad som händer om Trainspotting möter Mel Gibsons Braveheart…

Om några timmar är det dags för Nostalgimorgon – uppe med tuppen och burväktaren samt målvaktsutrustningsentreprenören Phil Parkes.

Annons

Om Per Malmqvist Stolt

Skribent och delägare JP Stolt AB. Grundare av fotbollsnostalgiprojektet Old School Football. Aktuell som författare av boken "Tipsextra - klubbarna, matcherna, spelarna". Även talskrivare sedan 2003 samt projektledare/affärsutvecklare. Visa alla inlägg av Per Malmqvist Stolt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: