Bill Shanklys bästa elva under 60-talet

God morgon!

Sommaren 1940 till senvåren 1941 lyckades engelsmännen tack vare hjältemodiga RAF-piloter hålla nazityskland stången i slaget om Storbritannien. Det första tecknet på att Hitlers Tyskland inte var oövervinnerliga. Något som fick premiärminister Winston Churchill att släppa de berömda orden: ”Aldrig förr har så många haft så få att tacka för så mycket.” Bittra RAF-piloter ska ha lagt till: ”…och för så lite.” De hade nämligen mycket modesta löner (definitivt inga risktillägg) och kände sig förföljda av en nitisk skattemyndighet. Fler jaktpiloter avkrävdes extra skatt på grund av otillåtna civila inkomster på sidan om.

Kanske långsökt, men tankarna för en gravt referensstörd fotbollsnörd som jag leder osvikligt till referenser inom fotbollsvärlden. Och då tänker jag på Bill Shankly. ”Aldrig någonsin har så många haft en person att tacka för så mycket”. När Shankly kom till Liverpool i slutet av 50-talet låg klubben i andradivisionen, det fanns inga pengar och träningsanläggningen Melwood var en katastrof. Det tog ett tag innan saker och ting började falla på plats och vid ett tillfälle stod han tillsammans med sin fru och såg ut över Melwood med en missmodig blick.

”Well Ness, what do you think? Have I made a mistake?”

I det läget var nog Shankly öppen för att kasta in handduken och flytta tillbaka till Huddersfield, där familjen trivts så bra. Men Ness ville inte att Bill skulle ge upp och resten är historia. Med hjälp av ett kompetent tränarteam byggde han grunden för ett Liverpool som tog stora titlar redan under Shanklys tid, men hans efterträdare – de gamla assisterande tränarna – Bob Paisley och Joe Fagan fick skörda i en osannolik pokalorgie under 70- och 80-talen.

Men, utan Shanklys insatser, bland annat att han centraliserade alla beslut till sig själv samt värvade med relativt små medel ihop ett mästarlag, är grunden till allt. Därför kan det vara en idé som till lite morgonläsning läsa om de främsta hjältarna i Shanklys första generation under 60-talet.

Läs Old School Footballs (Svenska Fans) om Bill Shanklys bästa elva

Nostalgimorgon – uppe med tuppen

Nostalgimorgon – uppe med tuppen är för dig som gillar morgonritualer och blir heligt förbannad om tidningen inte ligger i brevlådan vid sexsnåret på morgonen. Varje dag, året runt, finns det en artikel om fotbollsnostalgi – mest engelsk – och kanske ibland också lite aktualiteter. Jag kommer blanda friskt mellan redan publicerade artiklar på Old School Football, Tippastryktipset.nu eller andra ställen. Och ibland helt nya, men fokus är passionen till fotboll som den var, är och kanske kan bli. För vanedjur med känsliga morgonrutiner.

Annons

Om Per Malmqvist Stolt

Skribent och delägare JP Stolt AB. Grundare av fotbollsnostalgiprojektet Old School Football. Aktuell som författare av boken "Tipsextra - klubbarna, matcherna, spelarna". Även talskrivare sedan 2003 samt projektledare/affärsutvecklare. Visa alla inlägg av Per Malmqvist Stolt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: