Engelska klubbar i Europa

God morgon!

Tre av fyra engelska klubbar gick vidare till slutspel i Champions League. Inte illa för en liga vars Europaspel varit utdömt från rätt många håll och kanter. Så dåliga som de påstås vara, så går det ju ändå rätt bra… Nå, jag ska inte fastna där och – visst – med tanke på skillnad i ekonomi bör de kanske vara än bättre. Men fotboll funkar ju inte alltid så.

Däremot var just Europacupen för mästarlag en av flera ingångar för mig till min besatthet för engelsk fotboll, men även för fotboll i allmänhet. I Old School Footballs Podcast på fredag kommer jag försöka minnas den där underbara våren då svenska Malmö FF tog sig nästan hela vägen och fick möta ett imponerande och mäktigt Nottingham Forest. Magiskt för en nioåring hemma vid tv-soffan, trots att jag inte var MFF-supporter.

Podden släpps som vanligt 11.30 på fredag och för er som vill ha den direkt, så är det bara att gå in och prenumerera på i-Tunes. Annars kan man alltid lyssna på Svenska Fans Fan Radio.

Det var också i en tid på engelsk fotboll kritiserades och den fina fotbollens spelades i andra ligor. Men ändå…

På 70- och 80-talet blev de engelska lagen en maktfaktor i Europa. Under decennierna före hade man haft vissa problem med de främsta italienska, spanska och tyska lagen, men i samband med avstängningen efter Heysel-katastrofen 1985 dominerade man ute i Europa.

Bara säsongen 1985 hade Everton tagit hem Cupvinnarcupen i överlägsen stil och som regerande engelska mästare räknade de nog med att följande år ses som favorit till att höja Europacup-bucklan. Liverpool FC spelade ju som bekant final mot Juventus på Heyselstadion 1985, då tragedin bröt ut i en match som rimligtvis inte borde genomförts. Juventus vann till slut. Året innan hade Tottenham vunnit Uefa-cupen och Liverpool Europacupen.

Läs hela artikeln på Svenska Fans.

 

Annons

Om Per Malmqvist Stolt

Skribent och delägare JP Stolt AB. Grundare av fotbollsnostalgiprojektet Old School Football. Aktuell som författare av boken "Tipsextra - klubbarna, matcherna, spelarna". Även talskrivare sedan 2003 samt projektledare/affärsutvecklare. Visa alla inlägg av Per Malmqvist Stolt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: