Matt Busby – the Track Suit Manager

God morgon!

Louis van Gaal får inte riktigt till det just nu, men då kan det väl vara läge att minnas en av de stora United-ledarna – Sir Matt Busby. Det var han som lade grunden till klubben som idag inte bara har massor med pokaler, utan också är ett väsen som är större än bara en fotbollsklubb. Kanske något att fundera över för herr van Gaal.

Med fokus på underhållande fotboll, mandat att bestämma över allt i klubben och att Manchester United var större än alla dess individer tillsammans med en enorm drivkraft att bli framgångsrik, bidrog Matt Busby till en av de allra främsta erorna inom engelsk fotboll.

I februari 1945, fortfarande i uniform, träffade Matt Busby Manchester Uniteds ordförande James W Gibson och skrev på ett smått revolutionerande kontrakt. Busbys hade som spelare tillhört Manchester City och Liverpool FC. I den senare klubben hade han dessutom tagit en ung Bob Paisley under sina vingar och skolat in honom i klubben. Paisley skulle efter karriären som spelare bli Bill Shanklys assistent och sedermera Liverpools mest framgångsrike manager genom tiderna. Busby hade fått ett erbjudande av Liverpool att assistera den dåvarande managern George Kay, men skotten ville mer med sitt ledarskap och det ramverk Liverpools styrelse kunde ge var för begränsat. Jobbet i Manchester var dock ledigt och Busby drev igenom ett treårskontrakt, även om han ansåg att det var för kort tid för att skapa en fotbollsrevolution.

Läs hela artikeln på Old School Football.

Annons

Om Per Malmqvist Stolt

Skribent och delägare JP Stolt AB. Grundare av fotbollsnostalgiprojektet Old School Football. Aktuell som författare av boken "Tipsextra - klubbarna, matcherna, spelarna". Även talskrivare sedan 2003 samt projektledare/affärsutvecklare. Visa alla inlägg av Per Malmqvist Stolt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: