I väntan på lördag

God morgon, nu är den här – lördagmorgon! En enda lång uppladdning inför avspark klockan 16.00.

Livet var under uppväxten indelat i säsonger. Avslutning i kyrkan och sommarlovssäsongen var inledd. Även om ledighet, glass, fotboll med kompisar och långa ljusa dygn var helt okej, så fanns där ändå en tomhet, som fylldes först i augusti i och med engelska ligastarten. Tyvärr fick man inte se några matcher inledningsvis, så man var förvisad åt att ratta på radion för att få in engelska kanaler, springa till Pressbyrån för att få det senaste numret av Shoot eller Match (ofta en till två veckor gammal), förutom den sönderlästa Tipsboken som kom varje år. Höjdpunkten var Aftonbladet-journalisten Stefan Thylins summeringar av ligaomgången varje söndag. Ljuset och härligheten öppnades först i november varje år, då Tipsextra-säsongen började.

En match i veckan och lite reportage före var veckans absoluta höjdpunkt. Samtidigt svor man högt över att travet fick ta så mycket plats och under perioder ägnades det åt en massa andra saker, då det fanns en uppfattning om att fotbollen inte var nog som underhållningsvärde. Annorlunda idag…

Tipsextrasäsongen var över i mars, ofta med ligacupfinalen som avslutning. Sedan fick man åter lita sig på gamla tidningar och Stefan Thylin, för att möta ljuset – om än för en kort stund – i maj, då FA-cupfinalen sändes. Finns få saker som kan ge sådan ståpäls som ritualen på Wembleys gräsmatta inför en final. Det största som finns för en fotbollsälskare. Sedan skolavslutning… Ja, och så ett nytt varv i det hjul man snurrade i.

Läs om bakgrunden till Old School Football (Svenska Fans): Nostalgins väg mot nästa omgång

Tipsextra pågick mellan 1969-1995, togs sedan över av Tipslördag.

Flest matcher i Tipsextra (1969-1995)

Liverpool och Manchester U, 65 matcher

Arsenal, 55 matcher

Tottenham, 51 matcher

Nottingham Forest, 39 matcher

Everton, Manchester C och Aston Villa, 37 matcher

Chelsea, 28 matcher

Leeds, 24 matcher

Wolverhampton, 23 matcher

Derby Co och Stoke, 22 matcher

Ipswich och West Ham, 21 matcher

Uppe med tuppen?

Nostalgimorgon – uppe med tuppen är för dig som gillar morgonritualer och blir heligt förbannad om tidningen inte ligger i brevlådan vid sexsnåret på morgonen. Varje dag, året runt, finns det en artikel om fotbollsnostalgi – mest engelsk – och kanske ibland också lite aktualiteter. Jag kommer blanda friskt mellan redan publicerade artiklar på Old School Football, Tippastryktipset.nu eller andra ställen. Och ibland helt nya, men fokus är passionen till fotboll som den var, är och kanske kan bli. För vanedjur med känsliga morgonrutiner.

Annons

Om Per Malmqvist Stolt

Skribent och delägare JP Stolt AB. Grundare av fotbollsnostalgiprojektet Old School Football. Aktuell som författare av boken "Tipsextra - klubbarna, matcherna, spelarna". Även talskrivare sedan 2003 samt projektledare/affärsutvecklare. Visa alla inlägg av Per Malmqvist Stolt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: