Pionjärer som banade väg

God morgon söndag. John Charles och Clyde Best, båda i West Ham United, och färgade, var pionjärer på sin tid och banade väg för senare generationer. I den multikulturella fotbollens gryning.

Nostalgimorgon och en Old School Football-artikel om dessa herrar: Ofrivilliga pionjärer

Fler färgade spelare som brutit ny mark är (för att nämna några få):

Viv Anderson som etablerade sig i det engelska landslaget.

Trion i West Bromwich som i slutet av 70-talet virvlade fram på fotbollsplan i ett av de mest underhållande lagen på den tiden, coachade av Big Ron Atkinson. Även en ung Bryan Robson fanns i laget. Gamle Tony Brown, yttern Peter Barnes var andra. Ett lag att återkomma till för djupare skildringar på denna blogg. Bland annat när de vann borta mot Manchester United med hela 5-3 i vad som utnämnts till den mest underhållande Tipsextra-matchen genom tiderna.

Men trion jag syftar på är Cyrille Regis, Brendan Batson och Laurie Cunningham. Batson var en stabil back och Regis skulle bli en fruktad centertank i det engelska landslaget. Laurie Cunningham, däremot, var ren och skär skönhet att skåda när det gällde snabbt och bländande ytterspel.

Senare idag väntar bland annat den hyperintressanta matchen mellan nyvaknat Everton och ett Manchester City i storform. Som fotbollsälskare är ett City som de spelar nu, något man inte kan få nog av. Om det inte vore för att jag är Everton-supporter…

Annons

Om Per Malmqvist Stolt

Skribent och delägare JP Stolt AB. Grundare av fotbollsnostalgiprojektet Old School Football. Aktuell som författare av boken "Tipsextra - klubbarna, matcherna, spelarna". Även talskrivare sedan 2003 samt projektledare/affärsutvecklare. Visa alla inlägg av Per Malmqvist Stolt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: