Sheffield W – en sovande storhet

God morgon!

En måndag i Yorkshire kan vara ganska så karg, särskilt i Sheffield. Den gamla stålstaden med två klassiska lag Sheffield United och Sheffield Wednesday. Lag som sällan nått upp till den nivå där de borde kunna vara. I slutet av 50-talet anlände en ung och ambitiös manager vid namn Harry Catterick till Sheffield Wednesday och på bara några år skulle han förvandla laget till en utmanare om ligatiteln.

Old School Football tog sig tillbaka till den tiden, då Catterick professionaliserade verksamheten från en låg nivå, där direktören Eric Taylor skötte allt från de administrativa sysslorna till taktiken. Ja, eller taktik och taktik. Han använde sig av en gammal RAF-officer som bokförde spelarnas ageranden och satte upp några taktiska regler de skulle hålla sig till. De var rätt enkla:

  • Ju oftare bollen är på motståndarens sida och helst straffområde, desto troligare är det att Wednesday gör mål.
  • Försvarsspelare skall inte hålla boll, utan i förstaläget skicka upp den på motståndarens planhalva och helst straffområde.
  • Inga pass mellan försvarare på Wednesdays planhalva.
  • Varje spelare kommer att konfronteras med sin statistik två till tre dagar efter match.
  • Forwards instruerade att skjuta på mål närhelst det fanns en möjlighet och skulle dessutom göra det X antal gånger per match för att inte bli petade.

Resultatet? Ja, inte så bra. De fanns forwards som sköt från halva plan för att nå upp till sin kvot av skott på mål.

Old School Footballs (Svenska Fans) artikel: En sovande storhet

Nostalgimorgon – uppe med tuppen

Nostalgimorgon – uppe med tuppen är för dig som gillar morgonritualer och blir heligt förbannad om tidningen inte ligger i brevlådan vid sexsnåret på morgonen. Varje dag, året runt, finns det en artikel om fotbollsnostalgi – mest engelsk – och kanske ibland också lite aktualiteter. Jag kommer blanda friskt mellan redan publicerade artiklar på Old School Football, Tippastryktipset.nu eller andra ställen. Och ibland helt nya, men fokus är passionen till fotboll som den var, är och kanske kan bli. För vanedjur med känsliga morgonrutiner.

Annons

Om Per Malmqvist Stolt

Skribent och delägare JP Stolt AB. Grundare av fotbollsnostalgiprojektet Old School Football. Aktuell som författare av boken "Tipsextra - klubbarna, matcherna, spelarna". Även talskrivare sedan 2003 samt projektledare/affärsutvecklare. Visa alla inlägg av Per Malmqvist Stolt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: