Den stora spelskandalen

God morgon!

Söndag. En dag för vila. För gudfruktighet. För eftertanke och för de som haft riktigt kul på lördag – en dag för återhämtning.

West Ham United på 60-talet. En ung lovande Trevor Brooking har precis skrivit på för klubben nära hans hem i Barking. Föga förstod han då att han skulle bli klubbens främste spelare någonsin. En elegant utöver det vanliga. Må vara långsam, men en gammaldags nummer tio, vilket vi idag saknar i världsfotbollen. Killen som endast får fart i samma läge som han får bollen. En föregångare till Paul Gascoigne.

Söndag morgon i gymmet ser tonåringen Brooking West Hams lagkapten Booby Moore. Mannen som lyfte VM-bucklan 1966. Då Englands bäste. Och som han körde fys varje söndag morgon! Unge Brooking undrar och får svaret att Moore kommer in för att driva ut all alkohol ur kroppen, vilken han införskaffat efter varje lördaglväll.

En annan festprisse var Tony Kay. På planen en gigant som halvback och köptes i början av 60-talet för då dyra pengar till Harry Cattericks rika Everton. Direkt blev det ligaguld. Men det förflutna kom ikapp.

Några år tidigare i Sheffield Wednesday hände något mellan den erkänt kriminella matchfixaren Jimmy Gauld och Wednesdays tre bästa spelare – Peter Swan,  David ”Bronco” Layne och Tony Kay. En skandal som skulle skaka brittisk fotboll i dess grundvalar.

Tony Kay skulle efter domen aldrig mer spela fotboll på elitnivå.

Läs om spelskandalen som skakade England på Old School Football: Skandalen!

The Fix

En dramadokumentär från 1997 som skildrar spelskandalen.

Nostalgimorgon – uppe med tuppen

Nostalgimorgon – uppe med tuppen är för dig som gillar morgonritualer och blir heligt förbannad om tidningen inte ligger i brevlådan vid sexsnåret på morgonen. Varje dag, året runt, finns det en artikel om fotbollsnostalgi – mest engelsk – och kanske ibland också lite aktualiteter. Jag kommer blanda friskt mellan redan publicerade artiklar på Old School Football, Tippastryktipset.nu eller andra ställen. Och ibland helt nya, men fokus är passionen till fotboll som den var, är och kanske kan bli. För vanedjur med känsliga morgonrutiner.

Annons

Om Per Malmqvist Stolt

Skribent och delägare JP Stolt AB. Grundare av fotbollsnostalgiprojektet Old School Football. Aktuell som författare av boken "Tipsextra - klubbarna, matcherna, spelarna". Även talskrivare sedan 2003 samt projektledare/affärsutvecklare. Visa alla inlägg av Per Malmqvist Stolt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: